torstai 7. huhtikuuta 2011

Omenaa ja kanelia

Minulla on kirja nimeltä Syötävän suloiset kuppikakut, kirjoittajana Cheryl Lindblad ja kustantajana Mäkelä. Sieltä olen poiminut seuraavan ohjeen.


Mausteiset omenakuppikakut   (12 keskikokoista tai 24 pientä)

3 1/4 dl vehnäjauhoja
2 dl vaaleaa muscovadosokeria tai fariinisokeria
2 tl jauhennettua kanelia
1 tl aitoa vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
125g huoneenlämpöistä voita
2 kananmunaa
2 keskikokoista kuorittua ja ohuesti viipaloitua omenaa

Karamellikuorrute
25g voita
1 dl vaaleaa muscovadosokeria tai fariinisokeria
1/4 dl vaaleaa siirappia
½ dl kuohu- tai vispikermaa
5 dl tomusokeria

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään isossa kulhossa. Lisää joukkoon voi pieninä nokareina, kananmunat ja omenaviipaleet. Sekoita kaikki ainekset sileäksi taikinaksi. Vatkaa seosta sen jälkeen noin kaksi minuuttia sähkövatkaimen suurimmalla nopeudella. Jaa taikina voideltuihin vuokiin. Kypsennä keskikokoisia kuppikakkuja 20-25 minuuttia, pienempiä lyhyemmän aikaa.

Kuorrute: Sekoita kaikki ainekset tomusokeria lukuunottamatta paksupohjaisessa kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan puulastalla sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut. Keitä seosta miedolla lämmöllä viisi minuuttia ja nosta kattila jäähtymään. Kaada seokseen noin puolet tomusokerista ja vatkaa seosta pari minuuttia sähkövatkaimella. Lisää loput tomusokerista ja jatka vatkaamista kaksi minuuttia. Sekoita joukkoon hiukan maitoa, jos kuorrute tuntuu liian paksulta, tai hiukan tomusokeria jos siitä tuli liian ohutta.

Koristele kakut kuorrutteella.

Tällaisia niistä sitten tuli

Minun kuorrutteeni reagoi oudolla tavalla siihen kun laitoin loput tomusokerit. Siitä tuli muromaista, enkä uskonut, että se olisi vatkaamisella siitä mihinkään muuttunut, joten siihen piti lorauttaa hieman maitoa sekaan. Sitten siitä tuli oikein hyvää ja notkeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti