maanantai 11. huhtikuuta 2011

Sämpylöitä, sämpylöitä

Eilen päätin, että huomenna leivon jonkinlaista leipää. Mummolta oli lainassa Leivotaan leipää! -kirja, josta kopion muutaman ohjeen, kuten Ranskansämpylät. Ensin meinasin tehdä maalaispatonkia, mutta kun siihen olisi pitänyt tehdä taikinanjuuri, jonka pitää seisoa lasipurkissa melkein viikon, niin sitä en oikein voinut toteuttaa. Ehkä ensi kerralla sitten.


Ranskansämpylät   (n. 20 kpl)


Ensimmäinen vaihe - esitakina
20g tuorehiivaa
4dl huoneenlämpöistä maitoa
n. 300g vehnäjauhoja


Liuota hiiva maitoon ja sekoita sitten joukkoon jauhot. Anna taikinan kohota tunnin ajan.

Toinen vaihe
50g huoneenlämpöistä voita
10g merisuolaa
20g sokeria
n. 400g vehnäjauhoja


Sekoita toisen vaiheen ainekset esitaikinaan ja vaivaa hyvin. Anna taikinan nousta noin 10 minuuttia.
Muovaa taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se noin 20 palaksi. Pyöritä paloista pieniä sämpylöitä. Kasta sämpylät jauhoihin ja anna niiden nousta voidellulla pellillä kaksinkertaisiksi. Tässä vaiheessa voit laittaa uunin kuumenemaan 190 asteeseen.

Paista sämpylöitä noin 10 minuuttia. Anna niiden jäähtyä ritilällä.

Minä en saanut 20 sämpylää, mikä saattoi johtua siitä, että en tehnyt kovin pitkää siitä tangosta, enkä saanut niistä kaikista sämpylöistä samankokoisia. Mutta eipä sillä ole väliä, sillä hyviä sämpylöistä niistä tuli vaikka niitä on muutama liian vähän. Saanko minä kysyä, että mistä hiivatista nuo tuhannen kilometrin mittaiset välit kappaleiden väliin tulivat?


Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti